Codzienne menu, porcje, karmienie młodych świnek
Moderator: pastuszek
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Re: Moja świnka to chyba jeszcze osesek - jak o nia dbać?
Chleb i bułka też nie są polecane dla świnek. Wiem, że bardzo lubią bo moje jak tylko wyczują to jest krzyk na cały dom no ale cóż...muszą się obejść smakiem
A jakie siano dajesz Hani? Może warto spróbować z innej firmy albo z dodatkiem ziół? Na forum polecamy sianko od pana Roberta ( http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=51&t=327 ) - wszystkie świnki przepadają za tym siankiem
Ja osobiście polecam bo w zoologach czasami zdarzają się stare siana i jesteśmy zmuszeni do kupienia "syfu" a tutaj mamy pewność, że sianko jest świeże, pięknie pachnie i co najważniejsze - smakuje świnkom 
-
ata66
witam serdecznie, dziekuje za odpowiedzi i rady 
sianko mamy takie z jabłuszkiem , fajnie pachnie, niej jest grube, jest drobne, kupie jej jeszcze jakies inne
najwazniejsze że świneczka nam przybiera na wadze, dzis waży 163 g, to naparwde sukces
jestem bardzo szczęśliwa 
sianko mamy takie z jabłuszkiem , fajnie pachnie, niej jest grube, jest drobne, kupie jej jeszcze jakies inne
najwazniejsze że świneczka nam przybiera na wadze, dzis waży 163 g, to naparwde sukces
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Bardzo dobre siano, które można kupić od razu w sklepie, to : Niezłe ziółko, Węgrowskie i Zuzala. Są też różne lokalne, tylko trzeba je obwąchać, to najlepszy sposób, żeby sprawdzić jakość. Powinno być zielone i mieć przyjemny zapach. Jeśli nam się podoba, to świnkom na pewno też.
-
ata66
dzieki za info - zobacze co z tych maja u mnie w zoologicznym 
-
Sensibles
Żywienie 2-miesięcznej świnki
Nie znalazłam takiego tematu, więc zakładam nowy.
Chciałabym zapytać, czy żywienie 2 - miesięcznej świnki różni się czymś od żywienia starszej, np. już półrocznej i wyżej. Mam wątpliwości co do podawania pokarmu (jutro zagości u mnie nowy prosiaczek), i boję się troszkę, że zrobiłabym jej krzywdę żywieniem. Z tego co pamiętam - moją świnkę karmiłam normalnie, tylko stopniowo wprowadzałam owoce i warzywa, najpierw jabłka i marchewki, później powoli, po kolei dołączałam kolejne produkty. Jak to powinno wyglądać?
Chciałabym zapytać, czy żywienie 2 - miesięcznej świnki różni się czymś od żywienia starszej, np. już półrocznej i wyżej. Mam wątpliwości co do podawania pokarmu (jutro zagości u mnie nowy prosiaczek), i boję się troszkę, że zrobiłabym jej krzywdę żywieniem. Z tego co pamiętam - moją świnkę karmiłam normalnie, tylko stopniowo wprowadzałam owoce i warzywa, najpierw jabłka i marchewki, później powoli, po kolei dołączałam kolejne produkty. Jak to powinno wyglądać?
-
sempreverde
Re: Żywienie 2-miesięcznej świnki
2 miesięczna świnka może jeść to wszystko, co świnka dorosła
Jedyne, co się może różnić, to można takim maluchom dawać np. karmę dla młodych świnek (Beapher taką robi z tego co pamiętam), no i nie trzeba tak ograniczać wysokobiałkowych i cukrowych produktów 
-
Karenik
Nie ma DOBREJ firmy która robi karmę dla młodych świnek, karma młodej świnki powinna zawierać optymalnie 17-18% białka, młodej czyli do 5 mż. Te karmy (Beaphar, Vitakraft) mają go o wiele mniej...sempreverde pisze:2 miesięczna świnka może jeść to wszystko, co świnka dorosłaJedyne, co się może różnić, to można takim maluchom dawać np. karmę dla młodych świnek (Beapher taką robi z tego co pamiętam), no i nie trzeba tak ograniczać wysokobiałkowych i cukrowych produktów
-
Sensibles
A konkretniej które są wysokobiałkowe i cukrowe? Cukier to generalnie owoce, np. winogrona, z tego co się orientuję. A wysokobiałkowe?sempreverde pisze:2 miesięczna świnka może jeść to wszystko, co świnka dorosłaJedyne, co się może różnić, to można takim maluchom dawać np. karmę dla młodych świnek (Beapher taką robi z tego co pamiętam), no i nie trzeba tak ograniczać wysokobiałkowych i cukrowych produktów
Karmię Versele Laga Cavia Nature, tak jak poprzednią świnkę. Ma 15,5% białka.Karenik pisze:Nie ma DOBREJ firmy która robi karmę dla młodych świnek, karma młodej świnki powinna zawierać optymalnie 17-18% białka, młodej czyli do 5 mż. Te karmy (Beaphar, Vitakraft) mają go o wiele mniej...sempreverde pisze:2 miesięczna świnka może jeść to wszystko, co świnka dorosłaJedyne, co się może różnić, to można takim maluchom dawać np. karmę dla młodych świnek (Beapher taką robi z tego co pamiętam), no i nie trzeba tak ograniczać wysokobiałkowych i cukrowych produktów
-
Świniomaniaczka
Nie wolno świnkom podawać winogron! Ale na pewno możesz dać jej marchewkę czy banana.
-
Sensibles
Czemu nie wolno? Wolno, po prostu mają dużo cukru...