Znam babkę, jestem ze wschodu tylko trochę niżej i moje obydwie babcie kiedyś ją robiły
Puckowe futerka- Cezarek*, Diablik i Bambolina i Ryszard pies*
Moderator: silje
-
loriain
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
Dzięki!
Znam babkę, jestem ze wschodu tylko trochę niżej i moje obydwie babcie kiedyś ją robiły
parę dni temu nawet myślałam żeby ją upiec ale potrzebowałam sprawdzonego przepisu
powiedz mi na taką standardową keksowke, ile ziemniaków? Kilogram, dwa?
Znam babkę, jestem ze wschodu tylko trochę niżej i moje obydwie babcie kiedyś ją robiły
-
lubię
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
A jaka keksówka jest standardowa?
W sensie, mam wrażenie, że te nowe standardy są sporo mniejsze od starych (czyli dla mnie małe). Z kilograma to nieduża babka wyjdzie, a ona jest fajna do odsmażania - zrób z dwóch 
-
loriain
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
No to w weekend jak uporam się z dezynfekcja swinskiego raju będę trzec ziemniaki
nie wiem ile mi zejdzie bo wprost tego nienawidzę, anie mam żadnego urządzenia które mogłoby to za mnie wykonać
Dam znać jak wyszło 
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Posty: 13546
- Rejestracja: 07 lip 2013, 18:40
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
Ja robię z połowy składników, bo tylko ja jem w domu - z tego przepisu:
http://www.grupy.senior.pl/babka-ziemni ... 969,8.html
No i daję boczek i pierczarki daję też
http://www.grupy.senior.pl/babka-ziemni ... 969,8.html
No i daję boczek i pierczarki daję też
- Natalinka
- Posty: 2611
- Rejestracja: 15 gru 2014, 17:11
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa - Żoliborz
- Kontakt:
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
Kiedyś robiłam w wersji wege, teraz spróbuję w wersji wegańskiej
Może jakiś na koniec stowarzyszeniowy konkurs na najpiękniejszą babkę... ziemniaczaną? 
Czarna Kluska i Morena
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Posty: 13546
- Rejestracja: 07 lip 2013, 18:40
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
Kiedyś zrobiłam jaką taką z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami zdaje się. Nie była dobra. W wersji wege to pieczarki i cebulka - a jajko? Co dajesz zamiast?
-
lubię
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
Ja nie daję jajek i też wychodzi, ale jak się upierasz to możesz dodać siemienia lnianego albo płatków owsianych. Wegańska sezonowa z grzybami leśnymi i cebulką
Taka "w stylu włoskim" faktycznie nie bardzo wychodzi, robiłam z papryką, pomidorami i oliwkami, smakowało jak niedorobiona pizza. Lepiej się trzymać wschodnioeuropejskich klimatów, bo np. z podsmażoną kiszoną kapustą już jest całkiem spoko.
- Natalinka
- Posty: 2611
- Rejestracja: 15 gru 2014, 17:11
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa - Żoliborz
- Kontakt:
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
Do słonych wypieków - mielone siemię lniane, pulpa z pieczonej dyni, ew. mąka owsiana/płatki (też się klei).
Czarna Kluska i Morena
- Natalinka
- Posty: 2611
- Rejestracja: 15 gru 2014, 17:11
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa - Żoliborz
- Kontakt:
Re: Puckowe futerka - cztery kosze, pies Ryszard i DT
Właśnielubię pisze:Ja nie daję jajek i też wychodzi, ale jak się upierasz to możesz dodać siemienia lnianego albo płatków owsianych. Wegańska sezonowa z grzybami leśnymi i cebulkąTaka "w stylu włoskim" faktycznie nie bardzo wychodzi, robiłam z papryką, pomidorami i oliwkami, smakowało jak niedorobiona pizza. Lepiej się trzymać wschodnioeuropejskich klimatów, bo np. z podsmażoną kiszoną kapustą już jest całkiem spoko.
Czarna Kluska i Morena
