Można, sama możesz ją zjeść, w szpinakowej wersji jest całkiem smaczna. Tylko znowu roślina azotolubna - nie zrywamy takich na poboczach dróg ani obok pól, bo gromadzą cały współczesny dobrobyt w sobie.
Korzystając z wiosny warto się przejść za podbiałem, nie tylko dla świń, chociaż moje bardzo chętnie wcinały łodyżki. Można posuszyć i podawać świniakom w niedomaganiach oddechowych i pokarmowych.
Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach?
Moderator: pastuszek
-
Dropsio
Re: Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilości
Lubię, ja zdobyłam jak na razie "kwiatki" podbiału i nie ruszone... Może liście jakieś znajdę, to zobaczymy..
-
lubię
Liście to później, po kwitnieniu. Zapamiętaj miejsca, bo jak inne rośliny podrosną, to ciężko się szuka. Może teraz nie ma potrzeby, ale warto mieć to ziółko na podorędziu.
-
Dropsio
Wiem, że liście później
Niestety, do podbiału to trochę daleko mam... No ale cóż - czego się nie robi dla świni 
-
Catarinha
Ostatnio jestem bardzo dociekliwa, ale tyle zieleniny wyrosło, że jest w czym wybierać 
Jak jest z wierzbą? Zerwałam całe gałązki, z listkami i baziami. To nie ten typ bazi z "futerkiem", tylko takie długie, żółte. Mogę dać świniom w całości do obgryzania, czy bazie poobrywać?
Jak jest z wierzbą? Zerwałam całe gałązki, z listkami i baziami. To nie ten typ bazi z "futerkiem", tylko takie długie, żółte. Mogę dać świniom w całości do obgryzania, czy bazie poobrywać?
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Poobrywaj lepiej.
Podpis usunięty przez administratora.
-
Catarinha
Ok, dzięki za błyskawiczną odpowiedź!
- effcien
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Rodzynki - można czy nie bardzo?
-
Rossali
Nie można. To też winogron a winogrona świnki nie mogą.
-
Dropsio
Nie tyle nie mogą, tylko są tuczące...