Aczkolwiek to źle, że bakterie się nią żywią? U bydła to dobrze, że bakterie w żwaczu coś lubią
Zioła, zielsko, rośliny - prośba o identyfikację
Moderator: pastuszek
-
shoti1910
Re: Zioła, zielsko, rośliny - NOWA ZAGADKA!
Ok dziękuję.
Aczkolwiek to źle, że bakterie się nią żywią? U bydła to dobrze, że bakterie w żwaczu coś lubią
- martu.ha
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
bakterie się żywią skrobią. fasolamina z fasoli rozkłada skrobię. Nie ma skrobi. bakterie nie mają co jeść. bakterie umierają z głodu. świnka ma zaburzenia trawienia.
-
lubię
"Chaber Centaurea (złożone)
Większość gatunków tego rodzaju to rośliny trujące i lecznicze. Jadalne młode pędy i kwiaty ma jedynie chaber bławatek Centaurea cyanus. (...) Zalecana jest jednak pewna ostrożność przy jedzeniu tego gatunku, bowiem Couplan podaje, że zawiera on centaurynę i różne glikozydy." Łuczaj Ł. "Dzikie rośliny jadalne Polski"
W pozostałych o jadalnym zielsku nie znalazłam chabra. Znalazłam go za to parę razy w sianie, na świeżo moje świnie też jadły, ale szału nie było.
Większość gatunków tego rodzaju to rośliny trujące i lecznicze. Jadalne młode pędy i kwiaty ma jedynie chaber bławatek Centaurea cyanus. (...) Zalecana jest jednak pewna ostrożność przy jedzeniu tego gatunku, bowiem Couplan podaje, że zawiera on centaurynę i różne glikozydy." Łuczaj Ł. "Dzikie rośliny jadalne Polski"
W pozostałych o jadalnym zielsku nie znalazłam chabra. Znalazłam go za to parę razy w sianie, na świeżo moje świnie też jadły, ale szału nie było.
-
shoti1910
Dziękuję
W takim razie nie będę kupować.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Wyjaśnienie genialne w swojej prostocie!martu.ha pisze:bakterie się żywią skrobią. fasolamina z fasoli rozkłada skrobię. Nie ma skrobi. bakterie nie mają co jeść. bakterie umierają z głodu. świnka ma zaburzenia trawienia.
-
Asia909
Jabłoń, grusza, brzona, wierzba, leszczynasysa90 pisze:jakich drzew liście mogą jeść świnki?
-
sysa90
a takie parkowe np klon? bo przyniosłam z trawą kilka lisci i zjadły, martwię się czy im nic nie będzie 
-
Catarinha
Klon nie jest trujący, ale jakiś świński przysmak to nie jest 
-
feluska
Czy bezpieczna dla prosiaków będzie trawka z proso i sorgo?