Gizmulek-Derwusiowy przytulak :D
Moderator: silje
-
mamala
Re: Gizmulek-kochany cudaczek /po wyleczeniu W-w
Hehe, może się spotkamy tam spotkamy
My na zdjęcie szwów.

-
Agata5551
Jedziemy z Derwuś do Wawy i cała stolica nasza z dwoma kochanymi świneczkami
Oby u Gizmusia to nie było jednak serce...
-
derwuś
- Miejscowość: Wrocław/Dolny Śląsk
- Kontakt:
Wróciłyśmy
Swinki w pociągu zachowywały się bosko , Gizmuś rozłożony niczym się nie przejmował , jadł , pił i bobczył na potęgę
po wizycie w medicavecie u p. Kasi Kacprzak -Kamińskiej , mamy jasną klarowną sytuację : więc tak : W badaniu klinicznym osłuchowo szmer płucny , mogący wskazywać na zapalenie płuc , . Na zdjęciu opisane zmiany środmiąższowe .Zęby bez zmian. W badaniu palpacyjnym brzuch miękki , niebolesny . Skóra z widocznymi wyłysieniami, miejscowo , łuszczący się naskórek .Pobrany materiał do badania w kierunku grzyba . Zalecenia :
flukonazole-syrop 5 mg/kg 2 x dziennie
imaverol do pędzlowania w rozcieńczeniu 0,5 do 20 1 raz dziennie
biolapis 2 xdziennie
immunoglukan w syropie 0,5 ml 1 x dziennie
mycie zmienionej skóry manusanem 1 x dziennie
Leczenie układu oddechowego( zastrzyki)
marbocyl 1 x dzienni
oxyvet 0,2 ml 2 x dziennie
po medicavecie pojechałyśmy z Agatą555 i z 4 trasnporterami do Vetcardii na echo serca ;
i tak : Minimalne ścieńczenie przegrody międzykomorowej , obniżenie kurczliwości , nieznane powiększenie lewego przedsionka .Obraz wskazuje na początki kardiomiopatii roztrzeniowej .
Zalecenia : Prilium 1 raz dziennie 1 kreska insulinówki
Teraz trzeba mocno trzymać kciuki
Bardzo dziękujemy Beatrycze za to , że przyjechała po nas na zachodni ale nie dane było się nam spotkać ( bo się z Agatą zgubiłyśmy
) i do medicavetu dojechałysmy taxówką , gdzie spotkałyśmy z Beatką 
flukonazole-syrop 5 mg/kg 2 x dziennie
imaverol do pędzlowania w rozcieńczeniu 0,5 do 20 1 raz dziennie
biolapis 2 xdziennie
immunoglukan w syropie 0,5 ml 1 x dziennie
mycie zmienionej skóry manusanem 1 x dziennie
Leczenie układu oddechowego( zastrzyki)
marbocyl 1 x dzienni
oxyvet 0,2 ml 2 x dziennie
po medicavecie pojechałyśmy z Agatą555 i z 4 trasnporterami do Vetcardii na echo serca ;
i tak : Minimalne ścieńczenie przegrody międzykomorowej , obniżenie kurczliwości , nieznane powiększenie lewego przedsionka .Obraz wskazuje na początki kardiomiopatii roztrzeniowej .
Zalecenia : Prilium 1 raz dziennie 1 kreska insulinówki
Teraz trzeba mocno trzymać kciuki
Bardzo dziękujemy Beatrycze za to , że przyjechała po nas na zachodni ale nie dane było się nam spotkać ( bo się z Agatą zgubiłyśmy
-
Agata5551
Jestem taka zadowolona, że można w końcu zadziałać na wszystkie dolegliwości Gizmulka... Jest taki waleczny - pomaga i sobie i Derwuś tym, że nie świruje jeszcze z apetytem tylko normalnie zjada wszystko. Kochany jest
Mocno trzymam kciuki za świniaczka i za moc Derwuś do ogarnięcia tego, co podłe kreatury wyrządziły biedakowi...
Mocno trzymam kciuki za świniaczka i za moc Derwuś do ogarnięcia tego, co podłe kreatury wyrządziły biedakowi...
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
No to stan jest raczej poważny, ale stabilny, tak to należy określić? Czy te poczatki kardioiopatii można wyleczyć? i czy to jest związane z nieleczonym zapaleniem płuc?
-
derwuś
- Kontakt:
Porcello jego stan jest stabilny bo ma apetyt i zachowuje się jak normalna świnka . Właśnie ciężko stwierdzić czy kardiomiopatia jest spowodowana nieleczonym zapaleniem płuc , niestety ,ale z tego co wiem to owszem można to zaleczyć ale raczej nie wyleczyć (choć nie dam sobie ręki uciąć) . Jeśli się nie da wyleczyć to do końca życia będzie musiał przyjmować Prylium 4 kreseczki insulinówki raz dziennie .
-
Agata5551
Jeśli to są w ogóle początki kardiomiopatii to tego się nie da wyleczyć. Wspomaga się pracę serca jedynie lekami - taka jest moja wiedza na ten temat.
Natomiast na skutek zapalenia płuc może nastąpić pogrubienie zastawek (osadzanie się bakterii na zastawce), które mogą wtedy ciężej chodzić i świnka w rezultacie ma objawy niewydolności serca i dostaje podobny zestaw leków - jednak nie jest to nazywane niedomykalnością zastawki, czyli kardiomiopatią rozstrzeniową. Nie jest to wada serca po prostu.
U Gizma Pani doktor Kraszewska dopatrzyła się niestety początków tej właśnie wady. Jeśli będzie to postępować to świnka już zawsze będzie na: Prilium, Vetmedinie i Furosemidzie. Na razie Gizmo ma tylko obniżanie ciśnienie krwi Prilium, żeby serce lżej pracowało, szczególnie przy tym zapaleniu płuc
Natomiast na skutek zapalenia płuc może nastąpić pogrubienie zastawek (osadzanie się bakterii na zastawce), które mogą wtedy ciężej chodzić i świnka w rezultacie ma objawy niewydolności serca i dostaje podobny zestaw leków - jednak nie jest to nazywane niedomykalnością zastawki, czyli kardiomiopatią rozstrzeniową. Nie jest to wada serca po prostu.
U Gizma Pani doktor Kraszewska dopatrzyła się niestety początków tej właśnie wady. Jeśli będzie to postępować to świnka już zawsze będzie na: Prilium, Vetmedinie i Furosemidzie. Na razie Gizmo ma tylko obniżanie ciśnienie krwi Prilium, żeby serce lżej pracowało, szczególnie przy tym zapaleniu płuc
-
derwuś
- Kontakt:
Dziękuję , za wytłumaczenie , bo ja z wczorajszej wizyty w Warszawie , mało co pamiętamAgata5551 pisze:Jeśli to są w ogóle początki kardiomiopatii to tego się nie da wyleczyć. Wspomaga się pracę serca jedynie lekami - taka jest moja wiedza na ten temat.
-
Agata5551
Wiem Derwuś
Ja już drugi raz przecież przez to przechodziłam, najpierw moja Zosia, teraz Gizmo... Więc na całe nieszczęście coś tam już kojarzę.