Koszty utrzymania

Jeżeli zastanawiasz się nad przygarnięciem świnki - ten dział jest dla Ciebie
Regulamin działu
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.

Re: Koszty utrzymania

Postprzez asiaby » 13 maja 2010, 12:43

Podziwiam, mnie średnio 120 zł na dwa prośki wychodzi. Teraz będzie trochę taniej, bo zielonego sporo za free ;)
DS : królewna Klarcia i czarnulka Pepka
DT : 2 malutkie księżniczki z Bystrej- Mela i Frytka
asiaby

Postprzez joasior » 13 maja 2010, 12:51

Ja juz kiedyś pisałam chyba ale przy 5 swoich i 4 tymczasach to wolę nie myśleć nad kwotą bo sie przerażę. A jeszcze jak leczyć trzeba to :glowawmur:
DS: Kazia (Zuzia), Jadzia (Roxi), (An)Tosia, Stasia i Matylda :)
DT: Inga i Adela - zabawki które znudziły się dzieciom i Calineczka - wystraszone maleństwo z Bystrej
joasior

Postprzez aménité » 13 maja 2010, 15:35

Ja na moje tymczasy, a jest ich 5 wydaje średnio:

VL Cavia complete 2,5 kg. - 47zł.
Sianko węgrowskie 3kg (czasem zejdą nawet i 4kg)-10zł.
Trociny 60l x3-15zł.
Ziółka Zuzali, HP- 12zł.
Warzywa i owoce- zejdzie z jakieś 35zł, ale nie wliczam tego bo to rodzinka kupuje.

Bez warzyw 84zł, z warzywami 124zł...
Obrazek
aménité

Postprzez joasior » 13 maja 2010, 15:44

Amenite to ty masz jakieś tymczasy? Bo myślałam, że to są Twoje świniaczki.
DT: Inga i Adela - zabawki które znudziły się dzieciom i Calineczka - wystraszone maleństwo z Bystrej
joasior

Postprzez aménité » 13 maja 2010, 15:46

Ja nie mam swoich świnek ;)

Mam 5 na DT, wszystkie ze schroniska odebrane bo w fatalnych warunkach. Mamuśka z 3 maluchami i prawie pół roczny Simbuś, bodajże jest synkiem mamuśki-Milki.
Obrazek
aménité

Postprzez joasior » 13 maja 2010, 16:07

Wiem wiem tylko myślałam, że tylko tatusia wydajesz a reszta zostaje. ;)
joasior

Postprzez aménité » 15 maja 2010, 13:18

Dobra wiadomość. Odezwało się małżeństwo, które weźmie całe stadko. Dzisiaj jadę zobaczyć razem z rodzicami jakie mają możliwości, warunki i czym je żywią. W spadku dostana oczywiście troty, cała karme.
Bardzo się ciesze, że znalazły dom, mam nadzieję, że odpowiedni. Wszystko się okaże dzisiaj o 16. Jak tylko przyjadę to napisze!
<mod> :offtopic: :offtopic: :offtopic: </mod>
Obrazek
aménité

Postprzez cainless » 18 lip 2010, 22:59

Zdecydowanie taniej wychodzi robić duże zakupy przez internet. Kupując 2,5 kg Cavie complete za 500g wychodzi niecałe 10 zł. W zoologicznym kosztuje prawie 18 zł. Na 2 świniaki nie licząc warzyw miesięcznie wychodzi mi około 120-140 zł. Zależy od karmy, co jakiś czas staram się im przeplatać Complete z innymi karmami żeby prośki miały urozmaicenie i wtedy wychodzi taniej. Wcześniej prośki siedziały na trocinach jaśkowych ze względu na to, że Beki kicha po prasowanych. Teraz przezuciłam się na 60 l Pinio, nie pylą a są ekonomiczniejsze. Oczywiście można zdrową świnkę utrzymać taniej jednak wymaga to trochę wysiłku.
cainless

Postprzez monila1000 » 19 lip 2010, 13:04

amenite jeszcze jeden mały :offtopic:
A max to też jest na dt,bo mi się wydawało że ty go masz na ds
monila1000

Postprzez nugatka » 29 lip 2010, 12:42

A ja napiszę tak ogólnie, dla orientacji.

- Karma Versele Laga - 500g tak do 15zł (w zależności od rodzaju taniej lub drożej), karmy Vitakraftu od około 8zł (małe opakowania np. Menu Vital czy Live Power) do tych za 25 zł (inna linia), no i istnieje wiele innych różnych firm i cen. Jedna paczka karmy 500g schodzi mi miesięcznie na jedną świnkę, czyli na obie kilogram. Karma to nie tylko mieszanka lub granulat to także owoce i warzywa - zależy jakie i ile, tu co do cen zorientujesz się w sklepie. Świnka codziennie powinna dostać porcję warzyw.

- Sianko od 2,30zł (ostatnio za tyle kupiłam sianko 800g Vitapolu na hali targowej, ładne, zielone, świeże, na moje oko już z tegorocznych zbiorów, jestem bardzo zadowolona) w górę (do nawet 20zł, w zależności od wielkości i firmy), zioła w okolicy 5zł (i w górę, to zależy od firmy, rodzaju ziół, itp.), ja polecam, by choć od czasu do czasu kupować sianka, w których są już dodane zioła. Co do ilości to na 2 świnki schodzi różnie,jak się kończy to kupuję nowe.

- Ściółka jest zróżnicowana, tak jak jej ceny. Trociny za dużą pakę tak do 12zł, granulat drzewny od 14zł za 10l (taki tani z Kauflandu "Feluś Super") poprzez droższe np. Lolo Pets około 15zł za 7l i inne już droższe. Można też na granulat drzewny kłaść matę łazienkową czy dry bed, ale to już większe wydatki.

- Inne koszty można by mnożyć i mnożyć. Tu przede wszystkim trzeba się liczyć z tym, że świnka może zachorować = koszty leczenia weterynaryjnego. Poza tym jest cała masa smakołyków kolby, ziółka, suszone owoce i warzywa, prasowane płatki warzyw i inne. Wodę kupuję 5-litrową najtańszą z Kauflandu, my pijemy i świnki ją piją.

Jeśli chodzi o witaminę C, to kropelki dla niemowląt w aptece kosztują do 15zł, Cebion najlepszy (bez wersenianu disodowego - konserwant), ale najdroższy. Osobiście jestem za NIE PODAWANIEM DODATKOWEJ WITAMINY C, jeśli stosuje się karmy (i dobrze się je przechowuje, zamknięte np. klipsem do żywności), które mają ją w swym składzie + codzienna dawka warzyw i owoców. Świnki mają skłonność do chorób nerek, a nadmiar witaminy C prowadzi między innymi do kamicy nerkowej!!!

PS. Mam 2 prosiaczki.
nugatka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przed adopcją