przez nugatka » 29 lip 2010, 12:42
A ja napiszę tak ogólnie, dla orientacji.
- Karma Versele Laga - 500g tak do 15zł (w zależności od rodzaju taniej lub drożej), karmy Vitakraftu od około 8zł (małe opakowania np. Menu Vital czy Live Power) do tych za 25 zł (inna linia), no i istnieje wiele innych różnych firm i cen. Jedna paczka karmy 500g schodzi mi miesięcznie na jedną świnkę, czyli na obie kilogram. Karma to nie tylko mieszanka lub granulat to także owoce i warzywa - zależy jakie i ile, tu co do cen zorientujesz się w sklepie. Świnka codziennie powinna dostać porcję warzyw.
- Sianko od 2,30zł (ostatnio za tyle kupiłam sianko 800g Vitapolu na hali targowej, ładne, zielone, świeże, na moje oko już z tegorocznych zbiorów, jestem bardzo zadowolona) w górę (do nawet 20zł, w zależności od wielkości i firmy), zioła w okolicy 5zł (i w górę, to zależy od firmy, rodzaju ziół, itp.), ja polecam, by choć od czasu do czasu kupować sianka, w których są już dodane zioła. Co do ilości to na 2 świnki schodzi różnie,jak się kończy to kupuję nowe.
- Ściółka jest zróżnicowana, tak jak jej ceny. Trociny za dużą pakę tak do 12zł, granulat drzewny od 14zł za 10l (taki tani z Kauflandu "Feluś Super") poprzez droższe np. Lolo Pets około 15zł za 7l i inne już droższe. Można też na granulat drzewny kłaść matę łazienkową czy dry bed, ale to już większe wydatki.
- Inne koszty można by mnożyć i mnożyć. Tu przede wszystkim trzeba się liczyć z tym, że świnka może zachorować = koszty leczenia weterynaryjnego. Poza tym jest cała masa smakołyków kolby, ziółka, suszone owoce i warzywa, prasowane płatki warzyw i inne. Wodę kupuję 5-litrową najtańszą z Kauflandu, my pijemy i świnki ją piją.
Jeśli chodzi o witaminę C, to kropelki dla niemowląt w aptece kosztują do 15zł, Cebion najlepszy (bez wersenianu disodowego - konserwant), ale najdroższy. Osobiście jestem za NIE PODAWANIEM DODATKOWEJ WITAMINY C, jeśli stosuje się karmy (i dobrze się je przechowuje, zamknięte np. klipsem do żywności), które mają ją w swym składzie + codzienna dawka warzyw i owoców. Świnki mają skłonność do chorób nerek, a nadmiar witaminy C prowadzi między innymi do kamicy nerkowej!!!
PS. Mam 2 prosiaczki.