Jak zrobić kocyk, poduszkę, norkę bez szycia

czyli jak własnoręcznie zrobić hamak, domek, półkę itp.
Regulamin działu
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.

Jak zrobić kocyk, poduszkę, norkę bez szycia

Postprzez kimera » 16 lut 2009, 23:17

Znalazłam w sieci przepis, jak zrobić dwustronny kocyk polarowy bez szycia. W ten sam sposób można zrobić oczywiście poszewkę na poduszkę lub hamaczek. Jest to dość łatwe do wykonania, jednak taki wyrób będzie miał frędzelki dookoła.

Należy wyciąć równo dwa jednakowe kawałki polaru, tej samej grubości i rodzaju, ale najlepiej w dwóch różnych kolorach lub gładki z jednej strony, a wzorzysty z drugiej. Im mniejsza powierzchnia wyrobu, tym cieńszy musi być polar.
Kawałki tkaniny należy złożyć równiutko razem i spiąć szczypkami do bielizny (szpilkami, etc), żeby się nie rozsunęły. Następnie zawinąć brzegi na długość kilku centymetrów i umocować taśmą klejącą, również po to, aby się nie przesunęły.
Teraz ostrymi nożyczkami zrobić nacięcia na brzegach w równych odstępach, na długość zawinięcia. Po odwinięciu i usunięciu taśmy klejącej powinniśmy otrzymać równe frędzelki.
Ostatni etap pracy polega na łączeniu dwóch kawałków polaru przez staranne wiązanie supełków z frędzli. Jeśli zwiążemy zgrabnie frędzelek górny z tym spod spodu, otrzymamy mocne spojenie. Nie należy naciągać tkaniny za mocno, żeby się nie marszczyła.
Rezultat może tak wyglądać:
Obrazek
Zdjęcie z penelopeillustration.com
Instrukcje w języku angielskim i zdjęcia
kimera
moderator

Re: Jak zrobić kocyk lub poduszkę bez szycia

Postprzez kama122 » 17 lut 2009, 09:35

Fajny pomysł, ładne frędzelki powstają :)
Spróbuje taką zrobić Majci :jupi:
kama122

Postprzez Tamcia » 17 lut 2009, 10:59

Świetny sposób :) Spróbuję coś takiego zrobić moim,tylko ciekawe czy nie będą ich za bardzo interesować te frędzle....Czas pokaże :D
PS.Edit...no i spróbowałam...to prototyp,niestety wzięłam zły materiał i się strzępił,ale po usunięciu nitek jest już ok.Następnym razem zrobię obustronnie polarkowe:)
Obrazek
Chrumka już testuje :)
Obrazek
Tamcia

Postprzez asiaby » 13 sie 2009, 09:37

Ja zrobiłam legowisko-poduszeczkę z podkładki kuchennej do gorących naczyń. W środku jest gruba gąbeczka, ładnie obszyta kolorowym materiałem, łatwe w praniu a koszt to jedyne 2 złote. Świnka może się na niej wygodnie rozłożyć.
Moja świnka ma ich kilka na zmianę, uwielbia na nich spać ;)
DS : królewna Klarcia i czarnulka Pepka
DT : 2 malutkie księżniczki z Bystrej- Mela i Frytka
asiaby

Postprzez wojtekmax » 14 sie 2009, 08:06

hmm mi ten pomysł się podoba
spróbuje takie coś zrobic dzisiaj dla Maji
może jeszcze dziś prześle zdjęcie :) :świnka1:
Obrazek
wojtekmax

Postprzez nugatka » 09 kwi 2010, 17:49

No pomysł pierwsza klasa, ale czy to się nie rozpadnie podczas prania?
nugatka

Jak zrobić norkę bez szycia.

Postprzez Maciek » 21 lip 2010, 11:35

Jak zrobić prostą norkę bardzo prosto potrzebne rzeczy to tylko ciepła zimowa czapka w której już nie chodzimy i która już jest na nas za mała.
Maciek

Re: Jak zrobić kocyk, poduszkę, norkę bez szycia

Postprzez bjetris » 22 lip 2010, 11:15

To mój ulubiony patent na polarkowe hamaczki. Robię je z dwóch warstw cienkiego polaru. Świniaki je uwielbiają, bo można się na nich i wygodnie rozlożyć, ale też ukryć pod nimi i oglądać świat spod zwisających frędzli. Przy praniu czasem się niektóre frędzle rozwiążą, ale to nie problem. Naprawdę godne rozpropagowania - wykonanie zajmuje kilka minut!
Bjetris - la mamma dei porcellini
bjetris

Re: Jak zrobić kocyk, poduszkę, norkę bez szycia

Postprzez Noruś » 25 lip 2010, 14:29

Ja zrobiłam poduszkę z szyciem. Do środka włożłam coś podobnego do waty i obszyłam dwoma kawałkami materiału.
Noruś

Powrót do Zrób to sam