Jak odróżnić dziewczynkę od chłopca

Informacje na temat ciąży i wychowania młodych świnek
Regulamin działu
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.

Re: Jak odróżnić dziewczynkę od chłopca

Postprzez homeopatyczna » 29 lip 2010, 22:05

seledynko.wiesz co brałam je na ręce do normalnych ogledzin , ot chociażby po to aby zważyć maluchy i pooglądac czy ok , oczywiście czas tego przetrzymywania skracałam do niezbędnego minimum. Jednego jestem pewna, świnkowa mama jest tak troskliwą , (umiejącą świetnie liczyć),cierpliwą , ciepłą , mamą że powinna służyć jako przykład nawet niektórym mamom ludzkim.
Gdy tylko wyjęłam któregoś malucha ( a wyciągałam je pojedynczo) zaraz wzniecała gwałt , gwizdała , biegała w popłochu , wszystkie pozostałe zbierała w kupkę koło siebie , a jak tylko wyciągniętego malucha oddałam, to od razu go popychała ryjkiem w swoim kierunku pod cycucha- to było niesamowite , żadnych prób odrzucenia nie zauważyłam. Myślę że kluczowa rolę stanowi tutaj nasz zapach. Myślę że świnki świetnie rozrózniają kto podchodzi do ich klatki dzięki węchowi . Być może , gdyby malucha wzięła na ręce obca osoba a później mama świnka by to wyczuła ,to może by malca odrzuciła, choć też nie chce mi się w to wierzyć.Mama świnka czasem nie ma kiedy sama skubnąć jedzenia , bo najpierw myśli o swoich rozczochrańcach i jak piją mleko to siedzi wsparta na przednich łapkach robiąc łuk z grzbietu aby maluchy mogły się napić do woli, i tak trwa jak egipski posąg parę dobrych minut .Jesli młode do wykarmienia są dwa to spoko ale jeśli są cztery jak u nas to czas karmienia się wydłuża bo kolejne dwa głodomory napierają na cycuchy.
To jest niesamowita więź , sama się niespodziewałam jak wielka.
Szarosław i Klementyna - z nami od lutego 2010 + Biszkopt, Keksik, Wuzetka,Czekoladka
-z nami od 21 Lipca 2010
homeopatyczna

Postprzez seledynek » 29 lip 2010, 23:41

Miałam ciężarną samiczkę, więc wiem jak to jest. Ale jednak świnka morska to zwierzątko, które kieruje się instynktem ;)
"Jest jeden aspekt, pod którym zwierzęta przewyższają człowieka - ich łagodne, spokojne cieszenie się chwilą obecną." Arthur Schopenhauer (1788 - 1860)
seledynek
moderator

Postprzez witosia » 31 lip 2010, 00:08

seledynek napisał(a):Zastanawiam się czy u świnek jest tak jak u większości zwierząt, że jak się dotyka małe i zostawia się na nich zapach to samiczka może je odrzucić uznając za obce. Na forum było kilka takich przypadków, ale do końca nie wiadomo było dlaczego matka odrzuciła młode. Uważałabym z tym braniem, przynajmniej na samym początku ;)

Myślę, że ma to bardzo duży związek z charakterem i instynktem rodzicielskim matki :)
Moje 3 świniuchy :D
*Gabi
*Roxi
*Holly
Za tęczowym mostem:
Ukochana Misia [*]
witosia

Postprzez kimera » 31 lip 2010, 12:17

Świnki morskie są tak bardzo udomowione, że pozwalają ludziom brać na ręce swoje maleństwa i potem ich nie odrzucają. Jeśli coś takiego ma miejsce, to nie z tego powodu, że czują zapach człowieka. Poza tym świnki morskie nie robią gniazd i w naturze przemieszczałyby się z małymi, które od urodzenia są bardzo samodzielne. Ich zachowania można porównywać prędzej z końmi albo antylopami, niż królikami czy chomikami, które wiją gniazda i mogą porzucać młode.
kimera
moderator

Postprzez rudzix » 03 sie 2010, 20:01

1.wyrazny wzgórek nad odbytem
2.agresywny
3(u mnie)obgryza domek
4.nie kłóci sie zv z samicami i ich laczenie przebiega bezproblemowo
rudzix

Postprzez szczurek » 03 sie 2010, 20:44

Płeć świnki i jej agresja nie mają ze sobą nic wspólnego.
Obgryzanie domku tym bardziej.
Stosunki międzyświńskie też nie zależą od płci.
Powielasz zbiorową, mylną świadomość na temat płci świnek i piszesz w niewłaściwym temacie viewtopic.php?f=9&t=4128
Ten dotyczy fizycznych, anatomicznych różnic międzypłciowych.
Seat - Hiszpańska precyzja, Niemiecki temperament.
Opel - Pakiet rdza w standardzie.
Ford - Fix or repair daily.
Fiat - Fehler in alle teilen
szczurek
moderator

Poprzednia strona

Powrót do Ciąża i wychowanie młodych