Właśnie kupiłam sobie tę pozycję, głównie dla ilustracji. Przejrzałam i jestem podobnego zdania, co Elurin. Książka, a raczej broszurka, gdyż jest to bardzo cienka książeczka, ma ciekawą oprawę graficzną i ładne, kolorowe zdjęcia w środku. Bardzo miłym akcentem są bardzo trafnie uchwycone, rysowane ołówkiem portrety świnek morskich. Kolorowa okładka tej samej autorki, Ewy Dobrzyńskiej, już gorzej wypada.

Cena bardzo atrakcyjna - ja zapłaciłam za nowy egzemplarz 5 zł. Książka napisana ładnym, osobistym stylem, z którego przebija wielka sympatia do świnek morskich, jednak część porad jest co najmniej wątpliwa.
Pierwsza kwestia - na zdjęciu trzy świnki siedzą w klatce, która sprawia wrażenie klatki dla chomika. Jest bardzo mała i ma pięterko z metalowych prętów. Zdjęcie skwitowane jest stwierdzeniem: "Przykładowe urządzenie klatki, ale dla trzech osobników jest ona za mała". Skoro już autorka wie, że jest za mała, po co taką klatkę pokazywać? Poza tym, jest "za mała dla trzech osobników" ale dwa, zdaniem autorki, już mogą w niej śmiało mieszkać. Czyli to samo, co w większości poradników - promowanie bardzo małych pomieszczeń (60cmx40cm), a także pojemników typu Duna lub nawet akwariów. Dział "żywienie" jest zbyt skrótowo potraktowany, nie ma wzmianki o sianie.
Fatalnym pomysłem jest promowanie kul, w których świnka miałaby się turlać po mieszkaniu i zachęcanie do wychodzenia ze świnką morską na spacer na smyczy.
Natomiast, co jest niewątpliwie wynikiem uważnej obserwacji świnek morskich, autorka podkreśla, że świnka jest zwierzęciem stadnym i w zasadzie należy trzymać nie mniej niż dwie świnki. W odróżnieniu od innych autorów zauważa także, że samce świnek w większości przypadków bardzo dobrze żyją ze sobą i wcale nie muszą być kastratami, żeby mogły mieszkać ze sobą bez wywoływania konfliktów.
Co prawda książka zachęca do rozmnażania świnek, jednak autorka zdobyła się na refleksję dotyczącą przyszłych domów dla małych świnek i zaleca poszukanie domów dla maluchów, zanim jeszcze zostaną one poczęte.
Ogólne wrażenie: bardzo mieszane.