Gwiazdeczka ze smutną przeszłością

Świnki, które znalazły już domek

Gwiazdeczka ze smutną przeszłością

Postprzez Nutka » 08 maja 2008, 00:45

Jeśli ktoś śledził wątek świnek ze sklepu, zapewne pamięta, że kiedy zabierałam 4 dorosłe samiczki (Kłapusia, ma u mnie domek stały :D , niestety jest świneczką niewidomą, ale radzi sobie super :lol: ) jedna, karmiąca mama została jeszcze w sklepie. Obiecałam sobie, że ją również stamtąd zabiorę ... Niestety nie zdążyłam przed tym, zanim kolejny raz zaszła w ciążę :cry: . Tak więc mam teraz na DT prosiaczka o imieniu GWIAZDECZKA. Troszkę podobna do Trufli, tzn. biało-czarna (czarna tylko w okolicach pysia, tułów biały) gładkowłosa świnka. Jest strasznie rozśpiewana, kwiczy na każde nasze wejście do pokoju, szelest reklamówki lub otwieranie drzwi lodówki. Skacze, podskakuje, aż martwię się, że w jej stanie tak nie powinna. Jest bardzo, bardzo gruba, tak więc mamą zostanie chyba na dniach (Agamiko, Gwiazdka jest grubsza od Trufli, a tę widziałam tydzień przed porodem).Tylko tyle mogę o niej na razie napisać. Wkrótce zamieszczę jej fotkę, może nawet już z maluszkami.
Ale już teraz szukam dla niej kochającego i najlepszego na świecie domku. Jeśli będzie w miocie samiczka będę chciała oddać ją tylko z córeczką , oczywiście nie wcześniej niż za 5 tygodni od porodu.
Trzymajcie kciuki za szczęśliwy poród. Paa
Nutka

Re: Gwiazdeczka ze smutną przeszłością

Postprzez pucka69 » 08 maja 2008, 00:50

ciekawe ile młodych się urodzi :roll:
Pucka, PUCKA przez "C" - nie żadna "Pućka" ;)
pucka69
moderator

Postprzez trolka » 08 maja 2008, 08:37

Trzymam kciuki, żeby wszystko dobrze się potoczyło...
Bardzo proszę o wypełnienie ankiety http://www.mkcafekonkurs.pl/ankieta.php?n=trolka to nic nie kosztuje, a można coś wygrać :))))))
trolka

Postprzez Karena » 08 maja 2008, 10:11

Trzymam kciuki za Gwiazdeczkę!
Karena
moderator

Postprzez kalcia » 09 maja 2008, 10:13

oo rany, good luck! :/
Stowarzyszenie Pomocy Swinkom Morskim
kalcia
moderator

Postprzez Nutka » 10 maja 2008, 09:52

Gwiazdeczka urodziła, stało się to między 2-gą w nocy, a 9-tą rano (tak więc 10 maja te prosiaczki będą obchodzić swoje urodziny). Niestety nie byłam świadkiem przyjścia maluszków na świat, choć tak bardzo chciałam. Są to dwa cudne rozetkowe maleństwa, trzecie niestety nie żyje :cry: :cry: . Nie wiem czy urodziło się martwe czy może nie poradziło sobie w tych pierwszych chwilach na świecie :cry: .

Będę wdzięczna za każdą uwagę i podpowiedź, bo nigdy nie miałam takich maleństw pod opieką. Póki co dwa razy dzwoniłam już..., Agamika, dzięki za pomoc.
Pierwsze pytanie: jeden z maluszków ma jeszcze ok. 5 cm pępowinę... :oops: Co robić?
Chodzą nieporadnie, ale to chyba normalne kilka chodzin po urodzeniu... Od kiedy podaje się świnkom witaminę C?

To tyle na pierwszy rzut, trzymajcie kciuki za maleństwa, paa
Nutka

Postprzez trolka » 10 maja 2008, 10:10

gratuluje maleństw ;)
Przykro, że tym dwóm malcom się udało, a tej trzeciej nie... Trzymam kciuki za ich prawidłowy rozwój :)
Bardzo proszę o wypełnienie ankiety http://www.mkcafekonkurs.pl/ankieta.php?n=trolka to nic nie kosztuje, a można coś wygrać :))))))
trolka

Postprzez Invictus Hilaritas » 10 maja 2008, 10:56

bardzo mi przykro ze jedna gwiazdeczka odeszla ["]

niech 2 malce chowaja sie zdrowo.. mamusia dochodzi do siebie ;)
Obrazek
Obrazek
Invictus Hilaritas
moderator

Postprzez Nutka » 10 maja 2008, 11:12

Mamusia jest bardzo troskliwa, cały czas siedzi z małymi pod plecikiem... Choć właśnie przed chwilą wyszła na śniadanie, piła też sporo. Zachowuje się "normalnie" więc chyba poród przebiegł bez większych komplikacji i bardzo jej nie wymęczył.
Tak bardzo mi żal tego maluszka :cry: (to był duży, chyba największy z całej trójki prosiaczek). Może gdybym była przy nim, udałoby się go uratować? Bardzo, bardzo długo będę zadawać sobie to pytanie...

Dla MALEŃKIEJ GWIAZDECZKI [*] :cry: :cry: :cry:
Nutka

Postprzez Karena » 10 maja 2008, 12:11

Szkoda maluszka [*]

Niech pozostałe zdrowo się chowają.
Karena
moderator

Następna strona

Powrót do Uratowane