Do adopcji-Kraków-3 dorosłe baby !!!!

Świnki, które znalazły już domek

Do adopcji-Kraków-3 dorosłe baby !!!!

Postprzez Elurin » 05 lut 2008, 16:51

Znalazłem to na świnkimorskie.com: http://www.swinkimorskie.com/forum/viewtopic.php?t=1146
Para dorosłych samiczek z samcem, stale rodzą... Podobno właściciel sklepu rozłączył je z chłopakiem po interwencji autorki wątku, ale na jak długo?
Potrzebny DT w Krakowie - dość pilnie!!!

PONIŻSZY TEKST ZOSTAŁ WKLEJONY NA PROŚBĘ AGAMIKI, U KTÓREJ AKTUALNIE SĄ ŚWINKI TYMCZASOWO :lol:

Ponad miesiąc temu zawitały do mnie 3 świnki morskie (samiczki ) na tzw. tymczas , zabrane z pewnego sklepu zoologicznego gdzie służyły jako maszynki do produkcji małych świnek . Rodziły rójka w rójkę .
Niestety , właściciel sklepu nie dotrzymał umowy i trzymał samiczki dalej z samcem , tak więc po dwóch tygodniach jedna ze świnek (Myszowata ) urodziła 5 młodych .

tak więc na dom czeka teraz 8 świnek u mnie ...

TOSIA
Obrazek

TRUFLA

Obrazek

I syneczek Trufli TRUFLĄTKO również znalazło już domek - u agamiki :)
Obrazek

MYSZOWATA
Obrazek

TOMIA - samiczka ma już swój domek
Obrazek

GIZMO - samczyk.Domek znaleziony
Obrazek

PIPI - samiczka już adoptowana, ma swój domek
Obrazek

LOBO - juz w nowym domu :)
Obrazek

FREDEK - samczyk. Ma już dom
Obrazek

[color=#00BF00]Kontakt : gryzniakaga@wp.pl
Obrazek
"C'est un peu tard pour les regrets,
J'vais pas gagner mon paradis"
par Lynda Lemay
Elurin
moderator

Re: Porzucone świnki w sklepie zoo - Kraków!!!

Postprzez Elurin » 06 lut 2008, 00:58

No, co? Nikt z Krakowa nie może pomóc???
Dziewczyna, która wstawiła wątek zobowiązała się do wykupienia ich, jesli będą miały zapewniony dom. Sądzę, że powinny iść razem, już i tak wystarczająco dużo przeżyły...
Obrazek
par Lynda Lemay
Elurin
moderator

Postprzez Elurin » 07 lut 2008, 00:36

Wrażenia Agamiki z wizyty w sklepie (Aga, tylko mnie nie pobij, że bez pozwolenia to wklejam...dla dobra świń):
Byłam dziś w tym sklepie , wszystkie 3 świnki są razem, w dodatku z chyba 8-mioma maluchami juz ... Facet po prostu je rozmnaża, moim zdaniem dla zysku, nawet jesli by te odsprzedał ( choć one nawet nie miały ceny podanej), to zostawi sobie następne na rozród ... Ma też on małe szczurki , chomiki, chyba szylki też ... Nawet ma promocje , na ferie dla dzieci :/ wraz zakupem klatki chomiczek szczurek czy szynszyl gratis . Mi cos mówił ze prowadzi on takie przytulisko, i że oddaje zwierzątka tez do stadniny która prowadzi hipoterapię dla dzieci z autyzmem ...Dziwny strasznie ten facet , nie dość, że mnie o mało na śmierć nie zagadał, ale jeszcze mi wmawiał, że głaskanie świnki morskiej leczy bezpłodność u kobiet, a szynszyli chyba choroby skóry (już nie pamiętam) .

Szok... Myślę, że jeśli by się zgodził oddać malutkie, albo sprzedać za nieduże pieniądze, moglibyśmy je wyciągnąć. Dwie świnki więcej uratowane przed koszmarem dożywotnich ciąż...
Obrazek
par Lynda Lemay
Elurin
moderator

Postprzez ayia » 07 lut 2008, 00:47

trzeba je wyciagnac, tylko co jak on od nowa zacznie to samo z innymi prosiaczkami??

niech aga sie dowie czy odda je albo sprzada, i za jaka kwote!
ayia

Postprzez Elurin » 07 lut 2008, 00:54

Nutka, dziewczyna, która wrzuciła wątek na świnkimorskie.com, będzie tam jutro. Poprosiłem ją o przeprowadzenie negocjacji.
Facet na 99,99% weźmie kolejne, ale choć te dwie będą miały normalne, świnkowe życie.
Obrazek
par Lynda Lemay
Elurin
moderator

Postprzez Elurin » 12 lut 2008, 11:38

Są wieści o świnkach:
Przepraszam, że piszę po przerwie... Pilny wyjazd, sprawy rodzinne...

U świnek byłam we czwartek, tak jak planowałam. Tego dorosłego samczyka już nie było, został sprzedany. 3 dorosłe świneczki - rezydentki (tak nazywa ich sprzedawca) to samiczki, są do sprzedania za "symboliczne 10 zł". Ponoć poprzednio też było 3 (pisałam o 2-ch), być może 3-cia ukryła się w jednym z dwóch domków, w które wyposarzone jest akwarium. Przybyło kilka maleńkich prosiaczków, ale ponoć dowiezione od hodowcy. Nie zmienia to faktu, że jedna z rezydentek jest świnką - mamą (właśnie ta, którą zobaczyłam po raz pierwszy ostatnio). Będzie karmić jeszcze przez około trzy tygodnie. Sprzedawca był bardzo miły, choć byłam przygotowana na jego butną postawę.
Te dorosłe prosiaczki w żaden sposób nie są ze sobą spokrewnione, tzn. chodzi o to, że nie oddała je jedna osoba. Każda ma inną, zapewne smutną historię i nikomu też nie znaną. Sprzedawca nie zna ich wieku i nie ukrywa, że mogą być "z niespodzianką", bo mieszkały przez pewien czas z dorosłym samczykiem ( o tej "niespodziance" powiedział mi też przez telefon, gdy wczoraj zadzwoniłam, niby, że ktoś mi powiedział, że są u niego dorosłe prosiaczki do kupienia).

Tak więc już chyba na tyle ile jest to możliwe, wiemy wszystko.
Moje stanowisko jest nadal aktualne, zapłacę za prosiaczki jeśli znajdą się osoby chętne do ich opieki. Mogę zapewnić im też krótką opiekę w domu, ale muszę mieć pewność, że mają one domki stałe lub choć tymczasowe na dłużej. Mam cztery swoje małe "biedy" i to nie tylko świnki... więc powiększenie stadka jest bardzo trudne.
Pomóżmy razem tym świneczkom

Agamiko - masz jakiś DT???
Obrazek
par Lynda Lemay
Elurin
moderator

Postprzez Invictus Hilaritas » 12 lut 2008, 15:20

agamika gdzies pisala zeby jej wiadomosc na gg wyslac..
Obrazek
Obrazek
Invictus Hilaritas
moderator

Postprzez seledynek » 12 lut 2008, 16:10

Na gg podałam jej link do tego wątku.
"Jest jeden aspekt, pod którym zwierzęta przewyższają człowieka - ich łagodne, spokojne cieszenie się chwilą obecną." Arthur Schopenhauer (1788 - 1860)
seledynek
moderator

Postprzez agamika » 12 lut 2008, 22:05

U mnie sprawa wygląda tak : mam wolną mała klatkę (chyba to jest 60tka :| ) i moje dwie świnie siedzą w 100 - wiec chyba jedną bym umieściła do małej klatki ( biedna będzie sama) a dwie do moich , choć im ciasno wtedy będzie ) . I do końca lutego nie jestem w stanie utrzymać ani jednego zwierza więcej niż mam ( niektórzy wiedzą ile tego tałatajstwa po domu mi sie kołacze ) :oops: , wiec DT u mnie dopiero od początku marca mógłby być . Nie wiem , czy nie można by pogadać z facetem , że znajdziemy świnkom dom , a on niech Nam je potrzyma bo chcemy żeby takie świnki po przejściach były w dobrych domkach itd . Jeśli są to faktycznie trzy samice to im tam nic nie będzie, a u mnie będzie im ciasno ( szczególnie jeśli okaże się ze są w ciąży )

Tak więc przemyślcie sprawę ;)
Obrazek
agamika

Postprzez Elurin » 12 lut 2008, 22:20

Myslę, że to dobry pomysł. Może niech ta dziewczyna wykupi je albo da zadatek, z zastrzeżeniem, że weźmie za 2 tygodnie.
Dam jej link do tego wątku, będzie łatwiej się dogadać.
Obrazek
par Lynda Lemay
Elurin
moderator

Następna strona

Powrót do Uratowane